Dlaczego kozie mleko to najzdrowszy nabiał świata?

Dlaczego kozie mleko to najzdrowszy nabiał świata?

15 lipca 2022 Wyłączono przez tech blog

Kozie mleko to produkt o wiele rzadziej wybierany niż jego krowi odpowiednik. Tymczasem jest to doskonałe źródło białka, które jest o wiele lepiej trawione i tolerowane przez ludzki organizm. Co więcej, kozie mleko w proszku oraz jego płynna forma to ogromna dawka mikroelementów i witamin. To właśnie ono zawiera największą porcję wapnia. Dodatkowo jest ono wykorzystywane także w przemyśle kosmetycznym. Dlaczego mleko kozie uznawane jest za najzdrowszy nabiał na świecie?

Kozie mleko w proszku i w płynie — wartości odżywcze

Choć kozie mleko pod względem energetycznym i chemicznym zbliżone jest do mleka krowiego, uznane zostało za najzdrowszy i najbardziej wartościowy nabiał na świecie. Jedną z przyczyn są różnice w ilości typów poszczególnych białek — serwatkowych i łazienkowych. Warto wspomnieć, iż drugie z nich wykazują silnie alergizujące właściwości, co sprawia, że mogą powodować problemy w funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Zarówno kozie mleko w proszku, jak i w płynie cechuje się przewagą białek serwatkowych, dzięki czemu jest ono lepiej tolerowane przez ludzki organizm. Dla porównania mleko krowie zawiera mniej więcej 20 procent tego rodzaju białek, natomiast kozie sięga nawet 40 procent.

Co więcej, tłuszcze wchodzące w skład mleka koziego są o wiele szybciej trawione i łatwiej wchłaniane niż te z mleka krowiego. Ma to miejsce dzięki mniejszemu rozmiarowi kuleczek tłuszczowych, jak i również krótszym łańcuchów kwasów tłuszczowych.

Mleko to również świetne źródło węglowodanów, z których najważniejszym jest laktoza. Sprawia to, że osoby z nietolerancją tej proteiny nie powinny spożywać także mleka koziego. Co więcej, mleko kozie zawiera sporą ilość takich wartości odżywczych, jak: witamina C, witamina E, witamina B12, sód, wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo i selen. Co więcej, kozie mleko zawiera także witaminę PP, D, kwas foliowy, mangan oraz miedź.

Mleko kozie — działanie i właściwości prozdrowotne

Kozie mleko to dość tłusty i kaloryczny nabiał. Mimo wszystko ludzki układ trawienny radzi sobie z nim bez większych komplikacji, a można nawet rzec, że lepiej niż z krowim odpowiednikiem. Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że ten napój ma korzystny wpływ na zdrowie:

  • chroni przed zachorowaniem na nowotwory;
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii;
  • chroni serce;
  • poprawia przyswajanie miedzi i żelaza;
  • zabezpiecza przed rozwojem osteoporozy;
  • zapewnia dzieciom lepszą mineralizację kości.

Warto wspomnieć, i kozie mleko oddziałuje także pozytywnie na urodę, co sprawia, że jest chętnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Rekomenduje się dodawać je do kąpieli lub tworzyć na jego bazie maseczki. Ten składnik głęboko nawilża skórę, wygładza ją oraz rozjaśnia.