Czy zastąpienie węglowodanów awokado może przyspieszyć utratę wagi

Czy zastąpienie węglowodanów awokado może przyspieszyć utratę wagi

21 września 2021 Wyłączone przez tech blog

Awokado stało się ulubionym miejscem na wszystko, od śniadania po lunch i dipy na przekąskę. Kremowa konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tłuczenia i nakładania na tosty, dodawania do koktajli lub nadawania przyjemnego wymiaru sałatce. Nic dziwnego, że stał się obowiązkowym elementem naszych list zakupów.

I dobra wiadomość dla miłośników awokado , nowe małe badanie sugeruje, że jeśli chodzi o uczucie sytości na dłużej, awokado może być idealnym substytutem węglowodanów.

Badanie , opublikowane przez Centrum Badań Żywienia w Illinois Institute of Technology, zostało przeprowadzone na 31 osobach z nadwagą i otyłością i powiązało zielony pożywienie z tłumieniem głodu i zwiększeniem satysfakcji z posiłków w porównaniu z węglowodanami.

Nowe badanie zbadało wpływ jedzenia pełnego i w połowie świeżego awokado na sytość i zasugerowało, że zastąpienie awokado węglowodanami może być rozwiązaniem na utrzymanie sytości po posiłku.

Uczestnicy badania byli monitorowani przez sześć godzin po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany, a kilka dni później po zjedzeniu posiłku o tej samej ilości kalorii, ale większej ilości tłuszczu i błonnika, dostarczanego przez awokado.

W ciągu sześciu godzin 31 uczestników przebadano krew i poproszono o ocenę, jak bardzo są głodni, a wyniki były zaskakujące.

Po zjedzeniu posiłku z awokado uczestnicy nie tylko byli mniej głodni, ale badania krwi wykazały, że mieli niższy poziom hormonu głodu PYY, co oznaczało, że byli mniej skłonni do ponownego jedzenia przez jakiś czas.

Chociaż badanie z 2019 roku było niewielkie, przeprowadzono wiele innych badań łączących awokado z utratą wagi, z jednym przeglądem badań opublikowanym w Phytotherapy Research w 2017 roku, w którym stwierdzono, że awokado ma działanie „przeciwcukrzycowe i przeciw otyłości”.

Przegląd wykazał, że te efekty mogą pomóc w zapobieganiu zespołowi metabolicznemu, grupie stanów związanych z otyłością, które według The Mayo Clinic mogą zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2.

Inne badanie , opublikowane w Nutrition Journal , wykazało podobne wyniki do badania z 2019 roku badającego wpływ awokado na uczucie sytości, ujawniając, że ci, którzy zjedli pół świeżego awokado do obiadu, zgłaszali o 40% zmniejszenie chęci do jedzenia przez kilka godzin później – co prowadzi do mniej podjadania, mniej przejadania się i ostatecznie pomaga w utracie wagi.

Dlaczego awokado?

Awokado są pakowane pojedynczo nasycone zdrowych tłuszczów, błonnika i mikroelementów co czyni je doskonałym dodatkiem do każdej diety. Ich zawartość zdrowego tłuszczu sprawia, że są one nieco wyjątkowe i istnieje wiele badań, które pokazują korzyści płynące z ich regularnego spożywania. W przeciwieństwie do wielu rafinowanych źródeł węglowodanów, awokado zawiera dużo błonnika, który jest niezbędny dla zdrowej i zbilansowanej diety”.

Chociaż awokado jest bogate w kalorie i tłuszcze, jest doskonałym źródłem błonnika, który, jak ujawnia David, może przyczynić się do utraty wagi, obniżenia poziomu cukru we krwi, a tym samym łaknienia cukru.

Błonnik zawarty w awokado jest rozpuszczalny, co spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomagając dłużej czuć się sytym” – wyjaśnia ekspert ds. żywienia.

W porównaniu z węglowodanami, awokado o wysokiej zawartości tłuszczu pomaga w powolnym uwalnianiu cukrów do krwiobiegu, co może pomóc organizmowi w rozkładaniu tłuszczu i obniżeniu poziomu cukru we krwi, zmuszając organizm do spalania tłuszczu w celu uwolnienia energii.